PodologieAfspraken voor de diabetes voetkliniek kunnen gemaakt
worden op het nummer 03 880 96 91

 

Wat is een podoloog?

Een podoloog is een paramedicus die werkt na verwijzing van een arts, specialist of op eigen initiatief van de patiënt. Zijn of haar functie bestaat uit het onderzoeken en/of behandelen van klachten ter hoogte van de voet. Deze klachten betreffen zowel de huid, de nagel als het bewegingsstelsel.

De podoloog heeft ook een belangrijke functie bij de screening en preventie van de diabetesvoet. Personen met diabetes hebben immers meer kans om voetwonden te ontwikkelen.

 

Wat is de functie van een podoloog?

 • preventieve en secundaire screening van de voet
 • schoenadvies en educatie
 • verzorging van de risicovoet (diabetesvoet, reumavoet, vaatlijden, neurologische stoornissen,...)
 • orthoplastie: het op maat maken van een orthese.  De orthese heeft als doel een bepaald deel van de voet te corrigeren, ontlasten of vervangen (hamertenen, klauwtenen, supraductus, infraductus, hallux valgus, na amputatie van een teen)
 • orthonyxie: het plaatsen van een nagelbeugel op een hyperconvexe nagelplaat om zo de druk ter hoogte van de nagelsulcus te reduceren. Deze techniek wordt vaak gebruikt ter behandleing van een ingegroeide teennagel.
 • wondzorg
 • biomechanisch onderzoek en ganganalyse (hiervoor kan de patiënt in de privépraktijk terecht)
 • podologische zooltherapie (hiervoor kan de patiënt in de privépraktijk terecht)

 

Terugbetalingstarief

Specifiek voor mensen met diabetes wordt maximaal 2x/jaar een terugbetaling voorzien voor patiënten met een verhoogd voetrisico. Tot welke risicogroep je behoort, wordt bepaald tijdens het jaaronderzoek bij de podoloog. Terugbetaling wordt voorzien op 2 voorwaarden:

 • je hebt een voorschrift van de huisarts of behandelend specialist
 • je behoort tot risicogroep 1, 2a, 2b of 3
  risicogroep 0: geen neuropathie of voetafwijkingen
  risicogroep 1: neuropathie
  risicogroep 2a: neuropathie + orthopedische voetafwijkingen met voldoende mobiliteit
  risicogroep 2b: neuropathie + orthopedische voetafwijkingen met rigiditeit
  risicogroep 3: vaatlijden, charcotdeformiteiten (acuut/chronisch), voorgeschiedenis van voetwonde en/of voorgeschiedenis van voetamputatie(s)

Verscheidene mutualiteiten komen nog aanvullend tegemoet voor een voetverzorging bij de podoloog (buiten de wettelijke 2x per jaar vooropgesteld door het RIZIV). Hiervoor kan je best zelf even contact opnemen met jouw mutualiteit.

 

De diabetes voetkliniek

Als diabetespatiënt heb je een hoger risico om eens in het leven een diabetes voetwonde te ontwikkelen. Uitgerekend voor deze mensen wordt er om de 2 weken een raadpleging diabetes voetkliniek gehouden. Deze raadpleging is multidisciplinair: dit wil zeggen dat meerdere disciplines, elk vanuit hun eigen invalshoek, samenwerken. Immers, door een nauwe samenwerking met een diabetoloog, orthopedisch chirurg, vaatchirurg, wondzorgverpleegkundige, gipsmeester, schoentechnoloog en podoloog worden de diabetes voetwonden optimaal in teamverband aangepakt. Deze interdisciplinaire zorg, waarbij jij als patiënt centraal staat, maakt het mogelijk om diabetes voetwonden sneller tot genezing te brengen.

 

Het podologieteam bestaat uit 3 podologen. Samen trachten wij de voetproblemen in het ziekenhuis onder handen te nemen. Er is tevens een zeer nauwe samenwerking met de diabetesconventie.

 

De Brauwer Celien
Route 120
+32 (0)3 880 96 91
+32 (0)3 880 95 95
  Voormiddag Namiddag
Maandag 10:30 - 12:00 13:30 - 18:00
Dinsdag    
Woensdag    
Donderdag 09:00 - 12:00 13:30 - 16:00
Vrijdag 09:00 - 12:00 13:30 - 16:00
Zaterdag    
Zondag    

Heyvaert Ilse
Route 120
+32 (0)3 880 96 91
+32 (0)3 880 95 95
  Voormiddag Namiddag
Maandag    
Dinsdag    
Woensdag    
Donderdag 09:00 - 12:00 13:30 - 17:30
Vrijdag    
Zaterdag    
Zondag