DagziekenhuisLaat je behandelen in ons dagziekenhuis en keer dezelfde dag terug naar huis

Als patiënt kan je voor bepaalde ingrepen of behandelingen terecht in het dagziekenhuis van AZ Heilige Familie.  Een opname in het dagziekenhuis duurt slechts een dag. Na de behandeling keer je gewoon terug naar huis.

Een team van verpleegkundigen, een verzorgende, logistieke assistenten en secretaresses vangt je perfect op en verstrekt de beste medische zorgen.

Ons dagziekenhuis beschikt over:

 • 30 éénpersoonskamers
 • 3 tweepersoonskamers
 • 2 vierpersoonskamers
 • een pediatrische functie met 4 kinderbedjes
 • een zaal met 8 zetels

Hoe verloopt jouw opname in het dagziekenhuis?

 1. Schrijf je bij aankomst in het dagziekenhuis eerst in aan de onthaalbalie in de inkomhal.
  1 persoon mag je gedurende je hele verblijf in het dagziekenhuis begeleiden.  Hij of zij kan tijdens de dag terecht in de cafeteria van het ziekenhuis voor een maaltijd of een drankje.
 2. Begeef je daarna naar de balie van het dagziekenhuis zelf, waar een secretaresse de nodige administratieve formaliteiten vervult.
 3. Een verpleegkundige brengt je vervolgens naar je kamer, legt je uit hoe de dag verder zal verlopen en start met de geneeskundige behandeling of met de voorbereidingen voor de heelkundige ingreep.
  Zo moet je bijvoorbeeld vóór de ingreep een operatiehemdje aantrekken en juwelen, contactlenzen of een kunstgebit uitdoen.  Ter voorbereiding van de verdoving krijg je ook een kalmeringsmiddel onder de vorm van een tablet toegediend.
 4. Vervolgens word je met jouw bed naar het operatiekwartier gebracht.
  Het uur dat je kreeg meegedeeld waarop normaal gezien de operatie doorgaat, is steeds een richtuur.  Door onverwachte omstandigheden kan hiervan worden afgeweken.
 5. Na de operatie word je naar de ontwaakzaal gebracht.  Hier kan je rustig onder controle van een anesthesist en verpleegkundigen uit de verdoving ontwaken.  Het is de anesthesist die uiteindelijk toelating geeft om je naar jouw kamer terug te brengen.
 6. Eens terug op jouw kamer voeren verpleegkundigen een aantal postoperatieve controles uit.
  Meestal komt de behandelende arts na de ingreep nog langs op je kamer.  Hij of zij beslist of je dan al iets mag eten of drinken.  Vraag de arts op dat ogenblik ook om je medische attesten in te vullen indien je die nodig hebt.
  De beslissing wanneer je het dagziekenhuis mag verlaten, wordt eveneens door de arts genomen. Vaak krijg je bij je vertrek ook medicijnen en/of specifieke medische instructies mee.

Wanneer je komt voor een behandeling, zoals chemotherapie, intraveneuze therapie, een infiltratie,... zullen de onderzoeken gestart worden met toestemming van jouw behandelend arts en volgens de voorgeschreven instructies.

Soms gebeurt het dat je om medische redenen het dagziekenhuis niet diezelfde dag mag verlaten. In het geval een overnachting noodzakelijk blijkt, krijg je een kamer op een verpleegafdeling.

Wij wensen jou een aangenaam verblijf en een spoedig herstel!

Laeremans Suzy - hoofdverpleegkundige
Route 16
+32 (0)3 880 96 99

Je kan de hoofdverpleegkundige
telefonisch bereiken op weekdagen
tussen 07:00 en 15:30.