MaterniteitMaterniteit staat 24 uur op 24 klaar voor jou en jouw baby

Op de afdeling materniteit worden jij en jouw baby 24 uur op 24 perfect opgevangen, begeleid en verzorgd.
Hiervoor staat ons enthousiast en professioneel team van gynaecologen, vroedvrouwen en pediaters garant.

Zij zorgen ervoor dat jouw verblijf op het verloskwartier, de kraamafdeling en de couveuseafdeling zo aangenaam mogelijk verloopt.  Zij bereiden je goed voor op het vertrek naar huis, zodat je helemaal klaar bent om jouw nieuwe taak als mama op te nemen.

Naast gynaecologen, kinderartsen en vroedvrouwen verstrekken vroedvrouwen-lactatiekundigen begeleiding bij borstvoeding. Verder helpen een logistiek medewerker en een kinesitherapeut om jou met de beste zorgen te omringen.

Tijdens jouw verblijf op de materniteit krijg je het bezoek van een verpleegkundige van Kind en Gezin.
Zij komt je inlichten over de dienstverlening die Kind en Gezin aanbiedt eens je terug thuis bent.

 

Al het nodige om je verblijf op materniteit zo aangenaam mogelijk te maken

Kom je bevallen op onze kraamafdeling dan kan je kiezen tussen een:

  • eenpersoonskamer
  • tweepersoonskamer
  • suitekamer

Alle kamers beschikken over een TV, telefoon, koelkast en een sanitair blok met wc en douche.  De suitekamers zijn groter dan een eenpersoonskamer en hebben een comfortabele slaapbank voor jouw partner.

Geef bij jouw inschrijving aan het onthaal jouw kamerkeuze op.  Hou er wel rekening mee dat op drukke momenten het mogelijk is dat je noodgedwongen tijdelijk op een ander kamertype verblijft dan voorzien.

 

Borstvoeding is de beste manier om zuigelingen te voeden

Het bevorderen, beschermen en ondersteunen van borstvoeding blijft een prioriteit voor de volksgezondheid.  De medewerkers van onze materniteit staan hier volledig achter.

Borstvoeding is een natuurlijke en de beste manier om zuigelingen te voeden.  Het borstvoedingsbeleid van de afdeling materniteit is gebaseerd op 10 vuistregels.

Elke eerste vrijdag van de maand in de namiddag organiseren de lactatiekundigen een informatiesessie over borstvoeding.  Toekomstige mama’s krijgen dan belangrijke informatie om een goed verloop van de borstvoeding te waarborgen.  Meer informatie over deze informatiesessies vind je hier.

 

Aangifte van de geboorte van je kind

Binnen 15 kalenderdagen na de bevalling dienen de vader en/of de moeder aangifte doen van de geboorte op de burgerlijke stand van de gemeente Rumst, Koningin Astridplein 12, 2840 Rumst.

Ben je getrouwd dan dienen het trouwboekje en de identiteitskaarten van beide partners voorgelegd te worden.  Ongehuwde koppels waarvan de partner het kind wil erkennen, dienen samen de aangifte te doen op het gemeentehuis.  Tenzij je natuurlijk de formaliteiten voor erkenning reeds tijdens de zwangerschap hebt volbracht.

 

Ontslag uit de materniteit

Na je bevalling komen de gynaecoloog en de pediater bij jou en jouw baby langs. Is alles met jou en je kindje in orde en heb je de nodige papieren en informatie gekregen, dan kan je de materniteit verlaten.

Wij wensen je een vlotte bevalling, een aangenaam verblijf op de kraamafdeling en een rustige en aangename thuiskomst!

 

 

Moeder- en kindzorg in AZ Rivierenland

Het is de ambitie van het nieuwe fusieziekenhuis AZ Rivierenland om de moeder- en kindzorg in onze zorgregio op een hoog kwaliteits- en efficiëntieniveau aan te bieden. Daarom voegen we vanaf 01.02.2019 de materniteiten van AZ Heilige Familie en de Sint-Jozefkliniek samen op campus Bornem. De bevallingen vinden dus vanaf 01.02.2019 enkel nog plaats op campus Bornem.

Op campussen Rumst, Bornem en Willebroek bouwen we de bestaande consultaties gynaecologie en verloskunde nog verder uit, en op campussen Rumst en Bornem eveneens de consultaties pediatrie. Zo kan je als patiënt voor medische ambulante opvolging nog steeds terecht bij de gynaecoloog of pediater van eigen voorkeur en dit op de campus dichtbij jouw woonplaats.

 

 

 

 

Nicolay Hadewijch - hoofdvroedvrouw
Route 52
+32 (0)3 880 93 99

Je kan de hoofdverpleegkundige
telefonisch bereiken op weekdagen
tussen 07:00 en 15:30.