De Belg smeert zich in tegen de zon op vakantie, maar doet dit onvoldoende in eigen land.De Belg smeert zich in tegen de zon op vakantie, maar doet dit onvoldoende in eigen land. Dat blijkt uit een enquête van de Stichting tegen Kanker.

Marktonderzoekbedrijf Ipsos peilde in opdracht van de stichting eind 2017 bij 1.000 mensen tussen 15 en 65 jaar oud naar hun kennis, attitude en gedrag tegenover zon en zonnebanken. Uit de enquête blijkt dat mensen zich vaak beschermen op vakantie, maar niet genoeg in eigen land. Maar liefst 80% van de ondervraagden liep vorig jaar een vorm van zonnebrand op. In 2015 was dat nog 67%. Bovendien verbrandden ook meer kinderen in 2017 (39%) dan in 2011 (26%).

 

Blijf 's middags in de schaduw!

In april zijn er nog nieuwe aanbevelingen gepubliceerd voor de bescherming tegen uv-stralingen. De organisatie raadt onder meer aan om de tijd in de middagzon te beperken, de schaduw op te zoeken tijdens de uren met de meest intense uv-straling, beschermende kledij en een zonnebril te dragen en zonnecrème te smeren.

 

"Pas altijd op voor de zon, waar je ook bent. Thuis in de tuin, tijdens een wandeling, op school, op het werk...
Niet alleen wanneer je op vakantie bent aan zee of in de bergen!"