Internationale NET Kanker Dag 2017Ter gelegenheid van de wereldwijde NET kanker dag 2017 slaan het NETwerk Antwerpen Waasland, een samenwerking van 10 centra - waaronder AZ Heilige Familie - en de patiëntenvereniging NET&MEN Kanker België de handen in elkaar. Neuro-endocriene tumoren (NET) en multiple endocriene neoplasie (MEN) zijn zeldzame tumoren waar de dag van vandaag nog weinig over geweten is.

Op 10 november vindt u in de inkomhal van ons netwerkziekenhuis UZA een informatiestand terug, waar lotgenoten klaar staan om informatie uit te wisselen over NET- en MEN-kanker. Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzame tumoren die ontstaan in cellen die hormonen kunnen produceren. Deze vorm van kanker kan zich ontwikkelen op diverse plaatsen in het lichaam, van de darmen, de maag tot de pancreas en de longen. Het is een zeldzame en complexe kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 5 op 100.000 mensen een nieuwe diagnose van een neuro-endocriene tumor. Bij multiple endocriene neoplasie (MEN) is er, door een erfelijke aanleg, een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezwellen in verschillende hormonale systemen.

 

9 ziekenhuizen en UAntwerpen werken samen

Ook mensen met een zeldzame vorm van kanker waar ziekenhuizen weinig mee in aanraking komen, verdienen de beste zorg. Vanuit dit idee werd begin 2016 het ziekenhuisnetwerk genaamd NETwerk, opgericht waarbinnen patiënten met (het vermoeden van) een neuro-endocriene tumor besproken en behandeld worden. Dit ziekenhuisoverschrijdend team van specialisten en paramedici streeft na om patiënten hooggespecialiseerde zorg aan te bieden en hun zorgtraject toch zo dicht mogelijk bij hun woonplaats te laten plaatsvinden. NETwerk vormt het eerst ziekenhuisnetwerk in Europa dat erkend werd als excellentiecentrum door de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS).

 

Meer bekendheid: 12 november infodag NET&MEN

De juiste diagnose wordt vaak te laat gesteld, omdat de tumoren te weinig bekend zijn, alsook door de vage symptomen en de sluipende ontwikkeling van de kanker. Ook vergen ze een hele specifieke behandeling. Die combinatie maakt dat deze zeldzame kankers een grote uitdaging vormen voor de klinische praktijk. Op 12 november vindt de infodag van de vzw NET&MEN Kanker België plaats, naar aanleiding van het 5-jarige bestaan van de vzw. Hier schenkt NETwerk en de patiëntenvereniging NET&MEN Kanker België meer aandacht aan deze zeldzame tumoren. Zo staat er bijvoorbeeld een uiteenzetting van prof. dr. Evelien Smits (UZA) over immuuntherapie op de agenda en zal dr. Willem Lybaert iets meer vertellen over het belang van NETwerk. Daarnaast staat het lotgenotencontact die zondag centraal.

 

Overzicht deelnemende centra van NETwerk

  • Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)
  • AZ Monica
  • AZ Heilige Familie Rumst
  • AZ Klina
  • AZ Nikolaas
  • ZNA
  • AZ Sint-Jozef Malle
  • AZ Sint-Jozefkliniek Bornem
  • GZA Ziekenhuizen
  • UAntwerpen

 

Wens je meer informatie over MET NEN?

http://www.net-men-kanker.be/index.php

https://www.enets.org/