Ziekenhuizen worden beloond als de patiënt tevreden isEen deel van de werkingsmiddelen van ziekenhuizen is vanaf 1 juli afhankelijk van de kwaliteit van de geleverde zorg én van de te­vredenheid van patiënten. “Eindelijk wordt kwaliteit financieel beloond door de overheid”, zegt het Vlaams Patiëntenplatform.     
 
Om alle algemene zieken­huizen in ons land aan te moedigen meer in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit, gaat op 1 juli een nieuw systeem in. De aanpassing maakt deel uit van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).  Voorlopig wordt maar een erg kleine fractie van het totale budget afhankelijk van de kwaliteit: zo'n 6 miljoen euro of minder dan één procent. Te weinig voor een echte aard­verschuiving. “Maar het is een eerste stap”, zegt Marc Geboers van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. “De ziekenhuisdirecties zijn bovendien erg gemotiveerd om goed te scoren. Voor de centen maar ook om met de resultaten te kunnen uitpakken.”
 
Alle ziekenhuizen krijgen van de overheid een score op 80. Punten verdienen ze onder meer door patiënten na een opname te bevragen. Hoe tevredener de patiënten zijn, hoe beter ziekenhuizen scoren.
 
Voor patiënten is het ook niet eenvoudig om te weten te komen hoe hun ziekenhuis het doet. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt daarom dat de scores van alle klinieken openbaar worden gemaakt. 
 
(bron: Het Nieuwsblad - 23.06.2018)